Thursday, November 22, 2007

Tiger vs Leopard vs Others..

Απο χθές το απόγευμα είμαι με Leopard και έχω ψιλοκαεί! :-)
Λοιπόν αυτό το post το σκεφτόμουν αλλιώς, αλλά πραγματικά θα ήταν πολύ μεγάλο και ίσως χωρίς νοήμα.

Όποιος λοιπόν θέλει να δεί τα πλήρη feature του Leopard δεν έχει να κάνει τίποτε περισσότερο από το να μπει στην σελίδα της Apple.
http://www.apple.com/macosx/guidedtour/
και να πάρει μια μικρή γεύση από το πως είναι το νέο λειτουργικό και τι προσφέρει.
Αλλιώς μπορεί να ρθεί σπίτι μου :-)

Εγώ αυτό που θα αναφέρω είναι κάποιες λεπτομέρειες για το δικό μου configuration και τι γενική αίσθηση που μου άφησε.

1) Εγκατάσταση


Βάζεις το DVD. Λίγα κλικ και μια μπάρα που γεμίζει με ένα σταθερό backround απο πίσω. Σε 40 λεπτά ολοκληρώνεται, restart και όλα είναι έτοιμα. Παίζουν τα πάντα.
Ούτε drivers ούτε τίποτα. Έβαλα και καμμιά 10 προγράμματα με την περισσή ευκολία του drag&drop και είμαστε έτοιμοι να εξερευνήσουμε το νέο λειτουργικό.

2) Ατέλειες & Ελλείψεις προηγούμενου λειτουργικού..

Φυσικά όταν πάς σε κάτι καινούργιο θες να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Έτσι άρχισα να δοκιμάζω πράγματα που δεν δούλευαν όπως θα ήθελα στο Tiger.

a) Front Row

Πολύ όμορφο,πολύ εφετζίδικο :-) ,πολύ πρακτικό να αράζεις στο κρεβάτι σου και με το τηλεκοντρολ να βλέπεις βιντεάκια, μουσική, βίντεο, trailer ΑΛΛΑ ΑΡΓΟ!! Ώρες ώρες εκείνο το indexing και το ψάξιμο των αρχείων που γινόταν σου τα έπρηζε.
Τώρα όλα τα παραπάνω και ΓΡΗΓΟΡΟ!! Ναι γρήγορο!

b) Κινητό

Στο Tiger δεν μπορούσα να περάσω σωστά τα ονόματα του κινητού μου(Ericsson K700i) και έβγαιναν αλλαμπουρνέζικα. Το είχαμε ψάξει αρκετά και τελικά ο μέγας eevoskos έγραψε μια Java εφαρμογούλα που με λίγη διαδικασία τα περνούσε σωστά.
Στο Leopard δουλεύει σωστά από τη μάνα του !

c) Pdf

Το γνωστό σε όλους τους mac users Preview έφτασε στην 4έκδοση και είναι καλύτερο από ποτέ! Έχει basic editing δυνατότητες και ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ να μπορώ να υπογραμμίζω σε PDF! Να πας στο διάολο Adobe Acrobat Professional που έχεις εγκατάσταση 1GB, θες 30 χρόνια να φορτώσεις, 23534GB μνήμη και 29394Cpu παράλληλα για να ανοίξεις και κάθε 3 και λίγο μας πρήζεις τα ούμπαλα με τον updater σου. Preview 4! Μόλις 10ΜΒ , ΣΦΑΙΡΑΤΟ και έχει μόνο αυτά που θέλω και τίποτα παραπάνω.
(Προφανώς και δεν κάνω σύγκριση με το Acrobat Professional, αλλά δεν υπάρχει άλλη σοβαρή λύση από πλευράς ευχρηστίας και συμβατότητας αν θες να κάνεις αυτά τα τόσο απλά πράγματα).

d) Vipower & restart..

Καλά δεν το πίστευα. Έφτιαξε και αυτο το χαζοbug να το πω, πρόβλημα συνεργασίας να το πω. Χάρηκα πολύ. Δείτε τελευταία παράγραφο.

3) Στα γρήγορα κάποια άλλα...

α) Το Coverflow που ενσωματώθηκε στον finder είναι πολύ ωραίο και πρακτικό ειδικά για φωτογραφίες! Και γρήγορο!!
β) Το Quicklook ΤΑ ΣΠΑΕΙ. Πάτε σε ένα αρχείο πατάτε την μπάρα και αμέσως εμφανίζεται το αρχείο μόνο για "read" σε "ειδικό" διαφανές παραθυράκι χωρίς να ανοίξει την κανονική εφαρμογή! Ανοιγεί μάλλον τα πάντα (χαχα) από φωτογραφίες,βίντεο,doc,xls,pdf ,java αρχεία,μισοτελειώμένα βίντεο από torrent και γενικά βαρέθηκα να δοκιμάζω.Με μια λέξη ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΡΗΓΟΡΟ & ΒΟΛΙΚΟ!MUST!!
γ) Το Photobooth εκτός πλέον από φωτογραφίες με εφέ , τραβάει και αντίστοιχα βίντεο. Τα backdrops (βιντεάκια που παίζουν στο backround) και μπαίνεται και εσείς μέσα ΤΑ ΣΠΑΝΕ! Σούπερ ποζεριά.
δ) Το Τime machine το γουστάρω τρελά. Έκανα όλον τον 500GB Timemachine drive και παρακολουθούνται οι αλλαγές του 160Gb εσωτερικού και του άλλου 250GB εξωτερικού και "με την πρώτη ευκαιρία" γίνεται το backup χωρίς να το καταλάβω.
Δείτε οπωσδήποτε λεπτομέρειες στο link της Apple που έδωσα παραπάνω. Όπως λένε και κάποιοι αξίζουν και μόνο συγχαρήτηρια στην Αpple που έκανε μια τόσο σοβαρή εργασία να μοιάζει με παιχνίδι παρά ως κάτι τόσο απαραίτητο!
ε) Spaces Πολλαπλές επιφάνειες εργασίες ενσωματωμένες στο λειτουργικό και όχι σαν ξεχωριστή εφαρμογή.( Κάτι που το είχε το Linux χρόνια τώρα) . Δουλεύει σωστά & σταθερά. Μετακινείς εύκολα εφαρμογές από το ένα στο άλλο dekstop.
Τέρμα.

Μπορώ να συνεχίσω στο ίδιο στυλ...Μια βελτίωση εδω,μια βελτίωση εκεί,κάτι άλλο αλλού που δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορεί να χρησιμέψει και όντως είναι βολικό. Κάτι άλλο που ήταν καλό δεν είχες κάνα ιδιαίτερο παράπονο και γίνεται καλύτερο. Ένα ένα λοιπόν τα κομματάκια, άλλα μεγάλα, μικρά, σημαντικά, ασήμαντα μαζεύονται και σχηματίζουν την τελική εικόνα.

Δεν έχω τον ενθουσιασμό που είχα από τα Win XP στο Tiger. Η αλλαγή δεν είναι τόσο μεγάλη εξάλλου και σχεδόν τα πάντα τα είχα διαβάσει στο Internet και τα είχα δει σε βιντεάκια.
Μπροστά μου έχω κάτι που είναι πιο όμορφο, πιο γρήγορο( η μπαλίτσα που γυρίζει δεν εμφανίζεται πια συχνά) & πιο εύχρηστο απο τό προηγούμενο. Με ουσιαστικές και μη βελτιώσεις σε κάθε εφαρμογή του, με μεγάλη σταθερότητα, με ελάχιστη προσπάθεια για συντήρηση από την μεριά μου....κάνουν την συνολική εμπειρία ακόμα πιο ευχάριστη & ολοκληρωμένη από ότι ήταν πριν. Και αυτό στην τελική είναι που μετράει.Τι είχαμε τι έχουμε..
Και είμαστε στην 10.5.1 στο ντεπούτο του. Που να φτάσει και στην 10.5.10...

Κλείνω με τις τελευταίες λέξεις από το review του pcmagazine...
Leopard is far from perfect, but it's better than any alternative, and it's getting harder and harder to find good reasons to use anything else.

2 comments:

eeVoskos said...

1) Εγκατάσταση:
Το νόημα έχει ένα λειτουργικό που δεν σου εμφανίζει ούτε μια μπλε οθονίτσα στην εγκατάσταση, δεν το καταλαβαίνω...

2) Ατέλειες:
Σοβαρά τώρα, δεν ανέφερες ότι έχει μεγάλη κατανάλωση μνήμης. Μαζί το βλέπαμε να έχει "φάει" το 80% χωρίς κανένα πρόγραμμα τύπου Matlab ανοιχτό.

3) Το Quicklook τα σπάει, όντως! Και το Photobooth επίσης! Μου αρέσει που τα εφέ τα έχει και το iChat (δεν κάνω λάθος, ε;). Ελπίζω μια μέρα να ενοποιηθούν όλοι οι messengers του κόσμου!

4) Περιμένω εντυπώσεις από το Timemachine... Αχρείαστο να 'ναι!

Γενικά:
Ως ένας εκνευρισμένος χρήστης των Windows, που όμως τα χρειάζεται γιατί δεν υπάρχει καλύτερο λειτουργικό για να παίζεις ΚΑΙ παιχνίδια (ούτε είναι λύση το PS3) μπορώ να πω ότι το Leopard μου άρεσε. Switcher δεν θα γίνω (τουλάχιστον όχι τώρα)! Αλλά ήδη ψάχνω τις εναλλακτικές για non-gaming applications. Μάλλον για λινουξάκι το κόβω, εκτός κι αν δουλέψει το Hackintosh!!

Κράτησέ μας ενήμερους για το πως θα εξελιχθεί το λειτουργικό σε επόμενες εκδόσεις.

Fouster said...

1) Απλά ανέφερα την διαδικασία της εγκατάστασης τιποτα παραπάνω. Μου φάνηκε λες και εγκαταστούσα ένα ακόμα application.Drivers,hardware όλα κρυμμένα.
2)Προφόρτωμα εφαρμογών τα έχουμε πει παλαιότερα αυτά. Δεν υπάρχει λόγος να κάθονται χωρίς να χρησιμοποιούνται 2GB RAM. Πολλά πράγματα προφορτώνονται και δεν φαίνονται καν στα activities.
3) Σωστά τα λες!

Να είσαι σίγουρος ότι θα σε ενημερώνω συχνά. :-) Μέχρι στιγμής όλα πολύ καλά. Δεν βρήκα ακόμα bugaki και σταθερότητα και απόκριση πολύ καλή.
Έχω εθιστεί στο Quicklook!! Πλέον βλέπω μέχρι και τα βιντεάκια εκεί καθώς θυμάται και την θέση που ήσουνα.

To time machine δουλεύει όπως τα βιντεάκια. Αχρειάστο να ναι. Το έχω ξεχάσει πως υπάρχει... :-)

Τα Windows όντως είναι το καλύτερο λειτουργικό αν θες να παίζεις παιχνίδια :-)
Όσο για το διπλομπουτάρισμα και γενικά περισσότερο του 1μηχάνηματος την γνώμη μου την ξέρεις... It just doesn't work for me. Καταλήγεις να χρησιμοποιείς μόνο το 1 μετά από λίγο καιρό. Τα παράλληλα λειτουργικά είναι μια καλή λυσή αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε μια εφαρμογή που και που, που δεν την έχει το λειτουργικό σου. Αλλά γενικά διάλεξε κάτι το οποίο ειναι 1 και καλό.
Ίσως η λύση που αναφέρεις Linux για τα πάντα και Windows Xp ΜΟΝΟ μα ΜΟΝΟ για παιχνίδια βγάλει κάποια άκρη. Αρκεί να μην μπεις στο πειράσμο να πεις άντε μωρέ ας βάλε και ένα winamp στα windows. Άντε μωρέ και ένα office.άντε μώρε....το έχεις χάσει πάλι το παιχνίδι. Άσε που θα σε βοηθήσει στο να μην είσαι 1 κλικ μακρία από το παιχνίδι σου , όποτε ίσως συγκεντρώνεσαι περισσότερο στην δουλειά σου. :-)
Πραγματικά μακάρι το Hackintosh να δουλέψει καλά, για να έχεις την επιλογή και του Leopard.
Good luck!!