Friday, November 17, 2006

Ubuntu Stories

Το παρακάτω άρθρο είναι μια ευγενική προσφορά του eeVoskou!
And that's how it all started.....

Ακούγοντας σκύλο στο ραδιόφωνο, αυτήν την όμορφη μέρα που έχει γενέθλια ο Χ.Κ. -Χρόνιααα Πολλαααά!!!- έφτιαξα αυτήν την εμπνευσμένη εικόνα για όποιον θέλει ένα καλλιτεχνικό βοσκικό φόντο στο ubuntu desktop του! :-Ρ



Μα είπα ubuntu; Ναι, σωστά, γι' αυτό ήθελα τόσες μέρες να μιλήσω. Σκεφτόμουν να αναλύσω εκτενώς κάποια χαρακτηριστικά του, παρασυρόμενος από το "Κάν'το όπως ο Fouster", αλλά προτιμώ να πω δυο λόγια για την εμπειρία μου, μπας και πείσω κανέναν να αλλάξει -ή όχι- λειτουργικό!

Ubunt' όπως Don't boot

Το πρώτο πράγμα που με ταλαιπώρησε ήταν η εγκατάστασή του! Ενώ στο παλιό μου πισί η προηγούμενη έκδοση (Dapper Drake το λένε) "κάθισε" μια χαρά, στο καινούριο με την τελευταία έκδοση (Edgy Eft) είχα αρκετά προβλήματα. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσω. Η μετάβαση στο νέο λειτουργικό υποσχόταν τόσα πολλά...!

Αναγκάστηκα τελικά να αγοράσω καινούριο σκληρό δίσκο για να ανακαλύψω ότι οι δίσκοι μου δεν είχαν σχέση τα προβλήματα που στο μπουτάρισμα και στο partitioning, αλλά ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας ενός πισί κατά την αναγνώριση των συσκευών στην εκκίνηση. Έλυσα τελικά το πρόβλημα με λίγο διάβασμα! Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και το πρώτο θετικό του Linux.

Μάθε το μηχάνημά σου

Είναι τόσο ιδιαίτερο το Linux, που σε αναγκάζει να μάθεις αρκετά πράγματα γι'αυτό το άψυχο πράγμα που λέγεται πισί, τα οποία αγνοούσες. Μα γιατί αλλάζει χωρίς προειδοποίηση η σειρά φορτώματος των δίσκων; Γιατί ενώ εγκαταστάθηκε σωστά το λειτουργικό δεν φορτώνει; Απορίες λογικές για τον αρχάριο, αλλά τόσο ανόητες όταν διαβάσεις 5 πράγματα παραπάνω... Κάποιοι θα πούνε ότι ακριβώς για τον λόγο ότι σε βάζει να ψαχτείς για πολλά πράγματα, παύει να είναι φιλικό προς τον χρήστη. Μα φυσικά! Αλλά ποιος θέλει κάτι τοοοόσο φιλικό;

User-hostile environment

Έτσι χαρακτήριζε κάποιος το Linux σε ένα από τα φόρουμ που ψάχνω τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά μου να ρυθμίσω το Ubuntu στις ανάγκες μου. Δεν με ενδιαφέρει αν έχει δίκιο. Όποιος θέλει κάτι φιλικό, απλά βάζει Windows. Είναι πιο φιλικά χάρην συνήθειας. Αν στο Λύκειο στο μάθημα πληροφορικής μας έκαναν μια εισαγωγή στο Linux, αντί να μας λένε για τον αστρολάβο των Αντικυθήρων και τα Windows 3.11, όλα θα ήταν πιο απλά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας χρόνιος χρήστης υπολογιστών, ας τον πούμε power user, σίγουρα έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τα Windows. Έχει μάθει από αυτά. Ξέρει τι πρέπει να πειράζει και τι όχι. Και το σημαντικότερο: δεν φοβάται να παίξει με κάτι πιο "δύσχρηστο" από αυτό που έχει συνηθίσει. Δεν τον πειράζει η μετάβαση. Ένας από τους λόγους θα βάλει Ubuntu είναι για να πειραματιστεί με κάτι καινούριο, διαφορετικό, να μάθει κι ας είναι πιο δύσκολο. Στόχος είναι και η γνώση.

Και η δουλειά;

Βασικό είναι με τον υπολογιστή να κάνεις τη δουλειά σου. Να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Ο power user εδώ ίσως έχει πρόβλημα. Μα πόσο μεγάλη είναι αυτή η αντίφαση: ο έμπειρος χρήστης που θα καταφέρει να "διορθώσει" τις ιδιοτροπίες του Linux είναι αυτός που ίσως δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του γιατί δεν θα βρίσκει τις απαραίτητες εφαρμογές. Υπάρχει λογισμικό σχεδόν για τα πάντα, αλλά είναι άγνωστο τι ποιότητας είναι -εφόσον τα περισσότερα είναι open source- και πόσο χρόνο απαιτούν για να προσαρμοστείς και να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις αποδοτικά. Από την άλλη, ο πιο άπειρος χρήστης με μέσες ανάγκες (λίγο ίντερνετ, λίγο word, λίγο DVD και mp3...) θα δυσκολευτεί να το ρυθμίσει, αλλά αν το κάνει πιθανώς δεν θα έχει κανένα άλλο πρόβλημα.

Εδώ έρχεται το Ubuntu. Προσφέροντας πολλά απλά εργαλεία βοηθάει τον απλό χρήστη να το φέρει στα μέτρα του. Επιπλέον, υπάρχουν -τουλάχιστον!- άπειροι οδηγοί για όλα όσα είναι πιθανό να χρειαστεί κανείς, καθώς και μία τεράστια κοινότητα έτοιμη να απλώσει μία χείρα βοηθείας!

GNU General Public License

Η φιλοσοφία του open source και του free software υπάρχει σε κάθε πτυχή του Ubuntu, όπως και των περισσοτέρων άλλων διανομών του GNU/Linux. Αξιόλογη ιδεολογία και αξιόλογη η προσπάθεια που γίνεται για τη διατήρησή της. Αξίζει κάποιος να την υποστηρίξει; Ή μήπως είναι κοροϊδία να δίνεις απλόχερα τη δημιουργία σου σε όλους αφιλοκερδώς; Ας μην απαντήσω εγώ σε αυτό...

Eye candy

ΑΑΑ, το αγαπημένο μου! Αν ο πρώτος λόγος που έβαλα Ubuntu είναι για να πειραματιστώ και να μάθω, ο δεύτερος είναι το XGL και το Beryl!!! Πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών να δουλεύεις σε τέτοιο λειτουργικό! Σχεδόν τόσο ωραίο όσο το να δουλεύεις στο OSΧ, όπως θα έλεγε ο Fouster! Δεν χρειάζεται να πω πολλά! Είδατε αρκετά εδώ!

Τελικά;

Ήθελα να υπάρχει μία κατάληξη σε αυτό το άρθρο. Δεν μπορώ να μιλήσω απόλυτα. Άλλωστε δεν μου το επιτρέπει η μέχρι τώρα εμπειρία μου. Δεν μπορείς να πείσεις κάποιον να αλλάξει σε Linux αν δεν το θέλει!! Τα παράθυρα δεν είναι καθόλου άσχημα. Αλλά, πείτε μου ειλικρινά, δεν τα έχετε βαρεθεί ακόμα;; Δεν θέλετε μια πιο hardcore εμπειρία; Δεν θέλετε να δουλέψετε σε ένα περιβάλλον πιο ευχάριστο; Δεν θέλετε αυτή η αλλαγή να σας κοστίσει 0 ; E, δώστε μια ευκαιρία στο Ubuntu και ίσως σας κατακτήσει! Πιστέψτε με, θα δείτε τον κόσμο ...με άλλο μάτι!


A, να μην ξεχάσω! Εδώ ανέβασα ένα εναλλακτικό βοσκικό wallpaper! Για να μην ξεχνιόμαστε!


No comments: